donderdag 9 juni 2011

Oogsten


We kunnen oogsten! het is zover..
plukken, wassen ...
... en er iets lekkers van maken.
Wat dacht jullie van deze:

~LIMBURGSE AARDBEIENVLAAI~

Vooruit, hier volgt het recept:)

250 gr bloem, 1 snufje zout, 15 gr verse gist
1 dl lauwwarme melk, 25 gr zachte boter
40 gr fijne suiker, 1 ei, losgeklopt, 25 gr custardpoeder
15 gr aardappelmeel (of een zakje taartina)
3 dl koude melk, 500 gr aardbeien gehalveerd

BEREIDINGSWIJZE
Doe voor het deeg de bloem in een kom en maak een kuiltje. Strooi het zout langs 
de kant. Los de verse gist op in 1 dl warme melk en giet dit mengsel in het kuiltje, 
voeg boter, 15 gr suiker en 1/2 ei toe.

Kneed het mengsel vanuit het midden tot een samenhangend deeg.
 (voeg wat bloem of wat melk toe om het droger of natter te maken). 
Kneed het deeg nog 5 minuten heel goed door. Laat het deeg 1-1,5 uur 
rijzen op een warme plaats,afgedekt met een vochtige doek.

Maak intussen de vla: roer 25 gr suiker met custard en 1/2 dl koude melk 
tot een glad papje. Breng 2,5 dl melk aan de kook. Roer het custard mengsel 
er door en laat, al roerend, even doorkoken.
Schenk de vla in een kom en laat afkoelen, maar roer het regelmatig even door.

Als het deeg in volume verdubbeld is, wordt het voorzichtig gekneed en 
uitgerold op een met bloem bestrooid werkvlak. Leg het deeg in de beboterde 
vlaaivorm, snijd het deeg dat boven de rand uitsteekt, af. 
Prik de deegbodem hier en daarin en laat nog even rijzen tot het deeg gezwollen is.

Verdeel de vla over de bodem, bestrijk de rand met losgeklopt ei en bak de vlaai 
20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden C. Laat de vlaai afkoelen 
op een rooster en bedek hem daarna met de aardbeien.

Meng het aardappelmeel met een beetje van het sap. Breng de rest van het sap 
aan de kook en roer het papje erdoor.
Laat al roerend even doorkoken tot het licht gebonden is. 
Strijk dit sap over de vruchten en laat afkoelen.

Nu heb ik dit natuurlijk echt niet zelf verzonnen;)
En maken, dat gaat m ook nog even niet worden.
We gaan m gewoon in het echt proeven:
 Limburgse Vlaai!

Samen ... Zonder kinderen ... Limburg.

Vorig jaar heb ik een keertje, echt voor een allereerste keertje
meegedaan aan een hotelveiling. En ja hoor: 'gewonnen'
lees: gewoon betaald!! Paar daagjes Maastricht, Heerlijk!
Of zijn misschien twee daagjes wel erg kort;)
Wordt Vervolgd!

Liefs, Sonja

ps (brocante)tips en suggesties? Welkom!


7 opmerkingen:

  1. Ohhh...heerlijk al dat fruit, ben er echt gek op en een stuk vlaai is ook totaal niet verkeerd!

    Heerlijk om een paar dagen naar Maastricht te gaan, het is een heerlijke stad!

    Ik wens jullie heel veel plezier! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel veel plezier in die gezellige stad in het zuiden van ons landje! En volgens mijn Limburgse collega's zijn de vlaaien daar toch echt lekkerder:-)

    Groetjes, Colin

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk hoor oogsten in je eigen tuin! (zie ik daar nou ook frambozen voorbij komen; heerlijk ;)) Heel veel plezier in Maastricht, dat wordt genieten.

    Alvast een fijn weekend,
    Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niets lekkerders als fuit uit eigen tuin!!!
    Wat heerlijk Sonja, om er samen even op uit te gaan. Ik wens jullie fijne dagen toe, en ben benieuwd naar jullie reisverslag. Ik hoop dat je een markt tegenkomt,
    Morgen is het hier in Goeree....ben benieuwd ;-)
    liefs Ester

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dat ziet er verukkelijk uit zeg!
    Een fijn weekend, mss. even de grens over en al toerend door Belgie kom je ook brocante winkeltjes tegen. Weet niet meer welke dorpjes...
    Lieve groet,Renny

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk aardbeienvlaai, mjammie.
    Maastricht is ontzettend genieten!!!!

    Veel plezier,
    Eefie

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je berichtje.. Leuk!

Groetjes, Sonja